‘Een op de drie mensen krijgt kanker, maar ik niet.’ Dit dacht ik tot vrijdagavond 7 januari 2005. Op die dag ging mijn telefoon en hoorde ik van mijn arts dat ik kanker heb. Mijn leven is op die dag drastisch op zijn kop gezet. En niet alleen dat van mij. Ook het leven van mijn vrouw, kinderen en vader en moeder en van vele dierbaren is hierdoor beïnvloed. Gedurende het weekeinde schoten extreme emoties door mijn hoofd en slingerde ik heen en weer tussen angst en hoop. Doodsangst en leven. Toch heb ik eigenlijk op maandag 10 januari 2005 al besloten dat mijn leven geweldig gaat worden. Het liefst zonder kanker, maar omdat het niet anders kan, met kanker.

Dat ik dit kan, heb ik aan jullie, mijn dierbaren, te danken. Op maandagavond 10 januari 2005, kort na de laatste onderzoeken, zette ik mijn telefoon weer aan en zag ik dat ik tientallen mails, sms’jes en voicemails had. Ik twijfelde even, maar besloot ze diezelfde avond allemaal te beantwoorden. Gelukkig had ik mijn oplader bij me. Aan het eind van de avond hebben jullie mij één ding duidelijk gemaakt: ‘Opgeven is geen optie! Als iemand kan vechten tegen kanker ben jij het wel Peter. Deze strijd ga je winnen, ook al zal het niet makkelijk zijn’. Ik heb deze strijd gewonnen en jullie zijn daar heel belangrijk bij geweest. Alleen had ik het niet gered.

Ik heb mijn verhaal vastgelegd in een boek: Ik heb kanker …en ik leef een goed, gelukkig en gezond leven. Dat is mijn missie en jullie komen er allemaal in voor. Op een prachtige manier, soms op een verdrietige manier, maar altijd met die ene overtuiging: het leven is mooi en je kan er altijd iets van maken. Soms wat langer, soms wat korter, maar wanneer je om je heen kijkt en je dierbaren ziet, weet je zeker: het is het waard. Ik wil laten zien dat kanker in de meeste gevallen niet het eindstation is, maar het begin kan zijn van een geweldig leven. Een leven met en voor anderen.

Goed, gelukkig en gezond leven met kanker gaat over keuzes. Keuzes in het leven door je de vraag te stellen: ‘Waarom leef ik?’ en vooral ook om na het antwoord op deze vraag te bepalen wat er voor jou en je dierbaren werkelijk toe doet. Zo kun je de tijd die je hebt invullen met dingen die er toe doen. Door eerlijk te zijn naar jezelf is het antwoord altijd het juiste. Zo eenvoudig is het, hoewel het soms best lastig is om uit te voeren. Maar het resultaat is geweldig.

Opgeven is geen optie gaat over het doorknokken voor de beste kwaliteit van leven gedurende je ziekte. En als het leven op is geef je niet op, dan laat je het leven los. Maar opgeven is geen optie heeft ook te maken met artsen en wetenschappers die nooit mogen stoppen met het vinden van een betere behandeling. Of met sponsors die nooit mogen opgeven met het geven van geld. Geld is een heel belangrijke succesfactor in het vinden van de oplossing. Wanneer niemand opgeeft gaat het onmogelijke mogelijk worden. Dan ontdekken steeds meer mensen de essentie van het leven: samenleven! Zonder onze dierbaren kunnen we niet.

Ik hoop dat jullie mijn boek allemaal willen kopen. Het ligt in de boekhandel en is natuurlijk ook te verkrijgen via Bol.com. De prijs is € 19,95. En er gaat geen euro naar mij. De royalties, plus 1 euro van de uitgever, gaan naar Alpe d’HuZes. Reuze bedankt en ik hoop dat het boek aan de verwachtingen voldoet. Laat het me weten.

Peter Kapitein
Opgeven is Geen Optie!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *