hundredpercent_featuredKanker is de meest complexe ziekte die er is. Er zijn 100 soorten en binnen ieder soort heb je een individuele invulling van de ziekte. Zo verschilt mijn lymfoom met dat van een prachtige dame die ik enige tijd geleden ontmoette. Gewoon omdat zij Irene is en ik Peter ben. Kanker is de meest complexe ziekte die er is en die behandelen we in alle ziekenhuizen die we in Nederland hebben omdat alle artsen dat kunnen. Dat klinkt logisch toch? Of niet?

Nee, dit is niet logisch. En het is ook fout. Kanker behandel je in kankerbehandelcentra en daar hebben we er in Nederland niet meer dan 20 van nodig. Hooguit. En zelfs de meest voorkomende kankersoorten (borst-, long-, prostaat- en darmkanker) hoeven niet in alle 20 kankerbehandelcentra behandeld te worden. Concentratie van de kankerzorg redt levens. Niet 1 of 10. Nee, honderden levens kunnen gered worden wanneer we de beste kennis bundelen en de beste middelen inzetten. En het is nog goedkoper ook. Hoewel dat laatste nooit de drijfveer mag zijn. Het leven van de patiënt en haar dierbaren staat voorop. Niemand kijkt vreemd op wanneer je zegt dat het goed is dat een piloot van een Boeing 747 veel vlieguren moet maken om zijn brevet te halen en te behouden. Wanneer reizigers merken dat de 747 gevlogen wordt door een piloot van een kleine Cessna, stappen ze ogenblikkelijk uit. Een ziekenhuis waar slechts 100 borstkankeroperaties per jaar worden gedaan door 4 chirurgen kan rustig zijn gang gaan. Patiënten behoren altijd te vragen hoe vaak de chirurg deze operatie doet en als het niet minstens 2 maal per week is, is het beter je heil maar elders te zoeken en een ziekenhuis te vinden waar een ervaren chirurg werkt.

Een volgend voorbeeld. Slokdarmkanker komt 700 keer per jaar voor. Dat behandelen we in 20 ziekenhuizen. Het ziekenhuis van Arnhem gaat daar mogelijk aan toegevoegd worden, want die zijn met de zorgverzekeraars in onderhandeling voor de vergoeding. Hier regeert de waanzin. Niets anders dan dat. Slokdarmkanker dient behandeld te worden in 5 ziekenhuizen die hier inmiddels al uitstekend voor uitgerust zijn: EMC Rotterdam, AMC Amsterdam, UMC Utrecht, UMC Nijmegen en UMC Groningen. Hier werken excellente specialisten en chirurgen, gespecialiseerd in slokdarmkanker. Er zijn top intensive cares (nodig om de postoperatieve sterfte te voorkomen die in andere ziekenhuizen voorkomt). En de verpleegkundigen zijn hier helemaal op ingesteld. Dat redt levens. De andere ziekenhuizen moeten er mee stoppen om te voorkomen dat er nog langer onnodig patiënten sterven en patiënten moeten hier niet meer naar toe gaan. Dit laatste is ook belangrijk.

Dagelijks krijg ik nu e-mails, sms’jes en telefoontjes van mensen die vragen waar ze het beste behandeld kunnen worden. Ik beantwoord ze allemaal. Weet ik dan waar je de beste behandeling krijgt in Nederland? Ja, dat weet ik en als ik het niet weet pleeg ik een belletje en weet ik het wel. Ik kies altijd voor zekerheid. Wanneer je aan zweetvoeten lijdt kan je het je wel veroorloven een gokje te wagen. Wanneer je kanker hebt, moet je ieder risico uitsluiten. Dan kies je voor 100% zekerheid. En ja; dan maak ik wel eens ten onrechte een oncoloog voor onbekwaam uit. Zolang de onwil er voor zorgt dat we dit probleem niet oplossen, zij het zo. Ik bied liever mijn excuus aan omdat ik iemand ten onrechte onbekwaam heb genoemd, dan dat ik in de ogen van een moeder kijk wiens overleden zoon ik niet naar het juiste ziekenhuis heb verwezen.

Patiënten eerst en patiënten maken het verschil.

Peter Kapitein
Opgeven is Geen Optie!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *