Interest-on-savings-accountKort geleden kreeg ik de vraag hoe je kosten kunt besparen in de gezondheidszorg. ‘Wat een vreemde vraag’ dacht ik meteen. Kostenbesparing in de gezondheidszorg is toch eenvoudig? Daar hoef je toch niet over na te denken? Wie stelt er zo’n vraag, dacht ik. Nu ben ik naïef, maar om deze vraag te kunnen beantwoorden, is dat een prima eigenschap. Wat ook helpt is naar de werkelijkheid kijken en erkennen dat we al veel weten om ziekten te voorkomen en daarmee geld te besparen. De feiten zijn natuurlijk niet leuk. Ze helpen echter wel.

95% van de hart- en vaatziekten is te voorkomen. 90% van de diabetes hoeft niet voor te komen. En dit geldt ook voor ruim 50% van alle kankers. Volgens Bob Weinberg, een van de meest vooraanstaande kankerbiologen ter wereld, is het zelfs 65%. Ik beperk me nu even tot kanker, maar weet dat wat ik schrijf voor meerdere ernstige ziekten geldt.

100 jaar geleden verging de Titanic. Weinberg spreekt in zijn speech bij Inspire2Live in Amsterdam (te zien en horen via de website www.inspire2live.org) over ‘The Titanic hits the iceberg’. Ik moest meteen aan hem denken toen ik de vreemde vraag over kostenbesparing in de gezondheidszorg kreeg. Wanneer we niet ingrijpen in de enorme en te voorkomen stijging van het aantal kankergevallen zal het niet meer op te brengen zijn. Alleen ingrijpen betekent wel dat we ons moeten realiseren dat we naast het verbeteren van behandelingen ook iets anders zullen moeten verbeteren: onze levensstijl. We roken teveel, we drinken teveel, we wegen teveel, we eten teveel (en ongezond) en we bewegen te weinig. En dit alles wordt door de overheid gestimuleerd. Want er valt aan te verdienen. Maar er valt ook geld te verliezen en de balans is nu omgeslagen. We verliezen meer dan we verdienen. Vooral ook gezondheid.

De tabakslobby zit in het kabinet (minister Hillen is commissaris bij British American Tabacco) en in de 1e kamer (CDA fractievoorzitter Brinkman is commissaris bij Philip Morris). Tja, dan zal er geen anti-rookbeleid komen. Stel je eens de vraag waarom asbest is verboden? Omdat het kanker veroorzaakt. Stel jezelf nu de vraag waarom tabak niet is verboden? Omdat het weliswaar kanker veroorzaakt, maar je kan er ook geweldig veel geld mee verdienen en daar helpen Hillen en Brinkman uitstekend bij. De bio-industrie mag rustig meer CO2 de lucht in jagen met vlees dat bijna altijd ziek is en vol met antibiotica zit, dan het verkeer ooit voor elkaar zal krijgen. Maar je kan er ook geweldig veel geld mee verdienen en daar helpt dit kabinet uitstekend bij. Zie hier het ontbreken van een gezond voedselbeleid. Op de scholen wordt als eerste bezuinigd op sport. Dan kan je gezonde en veel beweging, wel vergeten. Slecht voedsel en geen beweging zorgen voor een enorm overgewicht. Het kolossale probleem van obesitas wordt op deze wijze van overheidswege gestimuleerd.

Hoe doe je het dan goed? Heel simpel. Alle kinderen op basisscholen en het voortgezet onderwijs, verplicht 5 uur per week laten sporten. Les in gezond leven (denk aan kookles). Roken zo duur maken dat je het niet meer koopt en als je het koopt alleen nog in tabakszaken. Zoals je drugs koopt in coffeeshops. De bio-industrie radicaal en per direct verbieden. Scheelt ook extreem veel dierenleed en levert schonere lucht op. En de marktwerking volledig uit de gezondheidszorg. Nu krijgen artsen en ziekenhuizen betaald per behandeling, terwijl ze alleen maar patiënten beter moeten maken. Nogal logisch dat het aantal behandelingen en daarmee de kosten toeneemt. Kijk, zo doe je dat: kostenbesparing in de gezondheidszorg. Zo eenvoudig is het. En dat mag je best naïef noemen. Dat is namelijk een mooie eigenschap.

Peter Kapitein
Opgeven is Geen Optie!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *