De afgelopen weken begon ik mij af te vragen wat er aan de hand is in de zorg? In April lagen er 3500 COVID19 patiënten in het ziekenhuis, waarvan 1500 op de I.C. We zijn toen niet in code zwart gekomen, maar op rood blijven steken. Nu (16 oktober) liggen er 1750 patiënten in het ziekenhuis, waarvan 380 op de I.C. De ligduur op zaal en I.C., is gehalveerd. Daarmee is de capaciteit groter en toch schalen we af en wijken uit naar Duitsland. Er is geen gebrek aan bedden, maar aan personeel. De consequenties zijn groot. We kunnen met zekerheid vaststellen dat onder andere veel kankerpatiënten en hartpatiënten hierdoor zullen sterven. Dat moet anders kunnen? 

Gebruikelijk is in de zorg dat we problemen oplossen op de manier zoals we dat gewend zijn. Echter: ‘We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het veroorzaakt heeft’ (Einstein). We zullen er anders naar moeten kijken; een andere aanpak van oplossen dienen toe te passen. 

Wat zou er gebeuren wanneer we besluiten dat we niet afschalen en dat COVID19 patiënten gescheiden worden behandeld van niet COVID19 patiënten? Dit als uitgangspunt nemen en wanneer iemand zegt dat dit niet kan, antwoorden we: ‘Dat is niet het goede antwoord’. 

Bij Alpe d’HuZes hadden we indertijd besloten dat we met 5000 wielrenners de berg op zouden gaan en iemand zei: ‘Voor zoveel mensen en de vereiste faciliteiten is er te weinig elektriciteit op de berg’. De reactie was: ‘Dan moet er elektriciteit de berg op’. We gingen met 16 diesel-generatoren op een truck naar Frankrijk. Elektriciteit genoeg. Het begint met een besluit. 

We besluiten dat we niet afschalen en COVID19 patiënten scheiden van niet COVID19-patiënten. Wat gedaan moet worden laten we aan medici, toppers in de logistiek, excellente planners en talenten in het werven van personeel. De overheid faciliteert dit. Dit team mag niet zeggen dat het niet kan en niet langer dan 5 seconden teleurgesteld zijn wanneer iets niet lukt, maar dan de vraag beantwoorden: ‘Hoe lukt het wel?’ 

En zeg niet dat het niet kan. Het wordt gedaan. Het OLVG heeft deze aanpak gerealiseerd in enkele weken. Het begon met een besluit. En daarna bepaal je wat er nodig is en hoe je dat doet. Met de juiste mensen. Daarmee voorkom je de dood van COVID19 patiënten en van niet-COVID19 patiënten.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *