Ik sta mijzelf niet toe me te ergeren of cynisch te worden, laat staan boos, maar de laatste maanden word ik wel op de proef gesteld. En vermoedelijk ben ik niet de enige. Waar is de werkelijkheidszin gebleven? Hoe is het mogelijk dat we collectief zo gefocust zijn op één ziekte en vergeten naar andere ziekten te kijken? Kanker, hart- en vaatziekten, orthopedische klachten, diabetes, psychische klachten bij zowel jongeren als ouderen, et cetera. Ze lijken niet meer te bestaan, of er niet meer toe te doen. Hoe heeft het zover kunnen komen? 

Maurice de Hond is al vanaf het begin van de pandemie aan het strijden met data om hier iets aan te doen en krijgt weinig voet aan de grond. Ik begrijp dat, maar vindt het wel spijtig. De Hond is een goede data-analist en brengt zaken naar voren die het waard zijn serieus beantwoord te worden. Zijn probleem is echter dat hij zich niet bij zijn expertise houdt. De schoenmaker begeeft zich op het pad van de timmerman. Maar wat zou er gebeuren wanneer De Hond zich wel tot zijn leest beperkt en van daaruit vragen stelt? 

‘Ik zie dat er in de buitenlucht eigenlijk geen of nauwelijks besmettingen plaatsvinden. Dat haal ik uit mijn honderden databases. Beste virologen; hoe kan dat?’ En dan net zolang, beleefd en streng, doorgaan met vragen tot er een fatsoenlijk antwoord komt. 

‘Ik zie dat kinderen eigenlijk nauwelijks andere mensen besmetten. Dat haal ik uit mijn honderden databases. Beste virologen; hoe kan dat?’ En dan net zolang, beleefd en streng, doorgaan met vragen tot er een fatsoenlijk antwoord komt. 

‘Ik zie dat er eigenlijk, los van de seizoenen die per continent verschillen, nauwelijks verschillen zijn tussen de landen, ongeacht de maatregelen. Dat haal ik uit mijn honderden databases. Beste virologen; hoe kan dat?’ En dan net zolang, beleefd en streng, doorgaan met vragen tot er een fatsoenlijk antwoord komt. 

U begrijpt mijn bedoeling. Wanneer de Hond zich beperkt tot zijn vakgebied; data en data-analyse en van daaruit de virologen en het OMT, verplicht om tot een antwoord te komen, dan zullen ze uit hun ivoren toren moeten komen en antwoorden. Nu denken ze, door dat gepraat van De Hond over de Aerosollen, ‘Schoenmaker je staat aan onze leest’. En dat is ook zo. Virologen hebben verstand van virussen. Laat ze daar dan iets over melden en niet alleen ‘We weten het niet. Het zou kunnen’. Virologen staan overigens ook aan enkele andere leesten waar ze geen verstand van hebben. Daar moeten zij weg van blijven. Het wordt echter toegestaan door het onwetende kabinet en dan krijg je macht op foutieve gronden, met alle maatschappelijke gevolgen van dien. Niet alleen het kabinet behoort verantwoording voor af te leggen, ook de virologen dragen verantwoordelijkheid voor de genomen maatregelen. Weglopen en wegkijken betekent echter niet dat je afscheid kunt nemen van je verantwoordelijkheid. 

Niet alleen De Hond heeft recht op een goed antwoord van de virologen en het OMT, de hele Nederlandse bevolking heeft hier recht op. En dan graag ook een uitleg van het kabinet waarom die haar hoofd laat hangen naar virologen en het OMT, terwijl daar geen antwoorden vandaan komen op de terechte vragen van De Hond. 

Maurice de Hond heeft wel degelijk een leest. Eén hele goede. Die kan de samenleving veel goed doen.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *